TÜKODER’DEN UYARI! MERKEZİ ISITMA VE SICAK SU SİSTEMİ KULLANAN BİNALARDA AYRI SU SAYACI KULLANILMASI FATURALARDA İNDİRİM SAĞLIYOR…
Gittikçe ağırlaşan ekonomik koşullar, tüketicileri daha radikal önlemler almaya zorluyor. Merkezi ısıtma ve sıcak su kullanan binalarda ayrı su sayacı kullanılması faturalarda indirim sağlıyor mu? Bu konuyu Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Huk.Kom. üyesi Av.Gizem Bilgin’e sorduk.
Merkezi Isıtma Kullanan Binalar Dikkat! Isı ve Sıcak Su Paylaşım Sistemi Zorunluluk Haline Geldi
Av. Gizem Bilgin, “Enerji tasarrufu sağlamak ve adil bir faturalandırma sistemi oluşturmak amacıyla yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ve Merkezi Isıtma Yönetmeliği, merkezi ısıtma ve sıcak su sistemine sahip binalarda ısı ve sıcak su paylaşım sisteminin zorunlu hale getirilmesini öngörüyor. 2 Mayıs 2007 tarihinden sonra inşa edilen tüm merkezi ısıtmalı binalarda, ısınma ve sıcak su giderlerinin daire bazında tüketim miktarına göre hesaplanması yasal bir gereklilik haline geldi. Ancak uygulamada çeşitli belirsizlikler ve sorunlar yaşanıyor.” Diyerek sözlerini şöyle sürdürdü.
Isı ve Sıcak Su Paylaşım Sistemi Zorunlu Hale Geldi
Yasaya göre, merkezi ısıtmalı ve sıcak su kullanan binalarda ısı pay ölçer veya kalorimetre kullanılarak her dairenin gerçek tüketimine göre faturalandırma yapılması gerekiyor. Önceden arsa payı, petek sayısı veya kullanım alanına göre yapılan gider paylaşımı artık geçerli değil. Yönetmelik, her bağımsız bölümün tüketimine göre ödeme yapmasını şart koşuyor.
2 Mayıs 2007’den sonra yapılan binalarda ısı ve sıcak su paylaşım sisteminin ayrı olmasının zorunlu olduğu açıkça belirtilirken, 2007 öncesi inşa edilen binalar için 5 yıllık bir geçiş süresi tanınmıştı. Bu sürenin 2012 yılının da sona ermesiyle, artık tüm merkezi ısıtmalı binaların bu sisteme geçmesi bekleniyor.
Sıcak Su Maliyetleri Bireysel Sayaç ile Düşürülebilir
Uzmanlar, sıcak su tüketiminde bireysel sayaç sistemine geçilmesinin büyük maliyet avantajları sunduğunu belirtiyor. Merkezi sıcak su kullanan binalarda tek bir sayaç üzerinden hesaplama yapıldığında, bazı daire sahipleri fazla tüketim nedeniyle diğerlerine oranla daha yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalabiliyor. Ancak her bağımsız bölüme sıcak su sayacı takılmasıyla, herkes sadece kendi tükettiği kadar ödeme yapacak ve böylece haksız faturaların önüne geçilecek.
Tüketiciler, apartman veya site yönetimlerine başvurarak bireysel sıcak su sayaçlarının takılması için karar alınmasını sağlayabilir. Bu sistemle birlikte, su tasarrufu da teşvik edilerek hem bireysel hem de toplumsal ölçekte enerji ve maliyet avantajı sağlanabilir.
Yargıtay’dan Farklı Görüş: Zorunluluk Değil, Faydalı Gider
Ancak Yargıtay, mevcut merkezi ısıtma sistemine sahip binalar için ısı ve sıcak su paylaşım sistemine geçişin zorunlu olmadığını belirtti. Yargıtay kararlarına göre, ısı paylaşım sistemi kurulması bir "faydalı gider" olarak değerlendiriliyor ve bu değişikliğin yapılabilmesi için bina kat maliklerinin pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması gerekiyor. Bu durum, bazı apartmanlarda sistemin uygulanmasını zorlaştırıyor.
Tüketiciler Ne Yapmalı?
Daha Adil ve Verimli Bir Sistem İçin Düzenlemeler Bekleniyor
TükoDer İzmir Şubesi olarak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle bu konudaki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yönetmelik hükümleri ile apartman yönetim planlarının çelişmesi ve Yargıtay kararlarının farklı bir yorum getirmesi, tüketicilerin faturalar konusunda mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Konunun yasal olarak daha net hale getirilmesi ve uygulanabilirliğin artırılmasını yetkililerden talep ediyoruz. İzmir’de Tüketici Hakları konusunda faaliyet gösteren ve 2.000’i aşkın üyesi ile en büyük tüketici örgütü olan TükoDer İzmir Şubesi olarak tüketicilerin yanında yer alıyoruz.
Hesap Bilgileri Banka Adı : T.HALK BANKASI Hesap Adı : TUKODER Tüketiciyi Koruma Derneği IBAN : TR68 0001 2009 7340 0016 0000 19