Zeynep Şen
Cevap :Evet, faturada (ödeme bildirimi) yer alan tutarın hatalı olduğu gerekçesiyle faturanın düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde itiraz edebilirsiniz. Bu itiraz ise, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içerisinde incelenerek sonuçlandırılmalı ve inceleme sonuçları hakkında tüketici bilgilendirilmelidir.
Sevim Çeliker
Cevap :Evet, talep edebilirsiniz. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik süresince tüketicilerle imzalamış oldukları sözleşme ve taahhütnamenin bir örneği ile tüketicinin abone olduğu tarifeye ilişkin ayrıntıları, talep etmesi halinde tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ücret almaksızın vermek ya da kendi internet sayfaları üzerinden tüketicinin erişimine sunmak zorundadır.
Funda Sever
Cevap :Evet, taahhüt sesli iletişim araçları veya kısa mesaj yoluyla verilebilir. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 15 inci maddesi kapsamında, taahhüdün sesli iletişim araçları kullanılmak suretiyle verilmesi durumunda, taahhütnamede yer alması gereken bilgilerin tüketiciye aynı ortamda verilmesi zorunludur. Taahhüdün kısa mesaj yoluyla verilmesi durumunda ise, taahhüt kapsamında sunulan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam fiyatı ile taahhüdün geçerlilik süresinin tüketiciye aynı ortamda verilmesi yeterlidir. Ancak bu durumlarda; taahhüdün verilmesinden itibaren 14 gün içinde taahhütnamenin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye gönderilmesi gerekmektedir.
Gürkan Yergün
Cevap :Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen serbest tüketici olma limitinin geçmiş yıllara nazaran düşürülmesiyle elektrik piyasasında da çok sayıda tüketici tedarikçisini seçebilme hakkı kazanmıştır. Bu durum da elektrik piyasasındaki rekabeti artırmış ve bu kapsamda tüketicilere elektrik enerjisi satışı yapan tedarikçi firmaları elektrik enerjisi bedelinden indirim yaparak veya abonelerden alınan güvence bedeli gibi bedellerin alınmaması gibi başka avantajlar sunarak tüketiciler ile abonelik sözleşmesi imzalamaya yöneltmiştir. Bu bağlamda, elektrik piyasasında EPDK tarafından belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden iskonto uygulayarak yapılmakta olan satışlar, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 14/1 maddesinde yer alan tanıma uygun olarak, “taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt eden” tüketicilere indirim veya diğer faydaların sağlanmasının taahhüt edilmesi şeklinde yapılması durumunda, anılan Yönetmeliğin dördüncü bölümünde düzenlenen taahhütlü abonelikler kapsamında değerlendirilmektedir.
Nurten Hızlı
Cevap :Hayır, uzatılamaz. Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamaz. Ancak abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde abonelik sözleşmesi uzatılabilir.
Leyla Demir
Cevap :Hayır, taahhüt süresi bitiminde abonelik sözleşmesi kendiliğinden sona ermemekte, abonelik sözleşmesinin sonlandırılması için tüketicinin fesih bildirimini satıcı veya sağlayıcıya yöneltmesi gerekmektedir.
Zuhal Tunser
Cevap :6502 sayılı Kanunda; abonelik sözleşmeleri “tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmeler” olarak tanımlanmıştır. Tüketiciler açısından zaruri ihtiyaç haline gelen elektrik, su, doğalgaz, elektronik haberleşme hizmetleri (sabit veya mobil telefon, internet) gibi birçok mal veya hizmet abonelik sözleşmeleri akdedilmek suretiyle edinilmektedir. Ayrıca, gazete, dergi ve spor kulübü abonelikleri de 6502 sayılı Kanunda “belirli süreli abonelik sözleşmeleri” kapsamında değerlendirilmektedir.
Zübeyde Öner
Cevap :Elektrik kesintisi ve/veya kalitesizliği nedeniyle elektrikli ev eşyalarında meydana gelen zararlarda, bilirkişi marifetiyle tespit yapılarak 6502 sayılı Kanunun 13 ve 15 inci maddeleri kapsamında tüketicinin zararının tazmin edilebileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca, Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi çerçevesinde belirlenen şartların sağlanması halinde kullanıcılar dağıtım şirketine zarar tazmini için başvurabilmektedir.
Mahmut Çalışkan
Cevap :Evet, sonlandırabilir. Taahhütlü aboneliğin süresinden önce feshi halinde tüketicinin ödeyeceği bedeller, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinde belirlenmiştir. Ancak, 6502 sayılı Kanunun 13 ve 15 inci maddeleri kapsamında hizmetin ayıplı ifa edilmesi söz konusu ise tüketicinin seçimlik haklarından sözleşmeden dönme hakkı (hizmet almadığı döneme ilişkin ücretlerin iadesi ve sözleşmenin feshi) devreye girmektedir.
Fatma Gören
Cevap :İmzalanan taahhütnamenin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur. Bu taahhütname, abonelik sözleşmesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Taahhütnamede; a) Taahhüdün geçerlilik süresi, b) Taahhüt konusu mal veya hizmetin nitelikleri, c) Tüm vergiler dâhil toplam fiyat, d) İndirim yapılan tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, e) Aylık yapılan indirim miktarı, f) Taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda tüketicinin elde ettiği faydalara ilişkin geri ödeyeceği bedelin hesaplanma yöntemi yer almak zorundadır.
AHMET KAYA
Cevap :GSM operatörü, tüketicinin fesih talebini, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde yerine getirmekle yükümlüdür. Şayet yedi gün içinde abonelik feshedilmez ise bu sürenin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.
Rıza Kalaycı
Cevap :Evet, GSM operatörlerinin sorumluluğu bulunmaktadır. Katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri birer telekomünikasyon hizmeti olarak, hukuki ve teknik olarak GSM operatörleri tarafından sunulabilmektedir. GSM şebekeleri üzerinden sağlanan katma değerli hizmetlerde, hizmetin içeriği ve/veya mobil şebekelerde kullanımı için gerekli altyapı ve yazılımın içerik sağlayıcı üçüncü firmalardan alındığı ve hizmetten elde edilen gelirlerin belli oranlarda paylaşıldığı model ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Katma değerli hizmetlerin tüketicilerle abonelik sözleşmesi yoluyla veya tekil içerik satın alınması durumunda mesafeli sözleşme akdedilmek suretiyle sunulması sebebiyle; Abonelik Sözleşmeleri ve Mesafeli Sözleşmeler ile ilgili mevzuata uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 13/3 maddesinde; “Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren sağlayıcılar, katma değerli haberleşme hizmeti sunan sağlayıcılar ile birlikte bu hizmetlerin sunulmasından sorumludur.” şeklindeki düzenleme ile GSM operatörlerinin sorumluluğu açıkça hüküm altına alınmıştır.
Cemil Temiz
Cevap :Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemlerin konusu suç teşkil ettiğinden, Türk Ceza Kanunu kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği değerlendirilmektedir.
Tamer Gören
Cevap :Hayır, herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinde; “Satıcı veya sağlayıcının, taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt eden tüketicilere; a) Sözleşme konusu mal veya hizmetin bedelinden indirim yapmayı, b) Sözleşme konusu malın teslimi veya hizmetin ifası ile birlikte taahhüt konusu malın mülkiyetini veya kullanım hakkını devretmeyi ya da hizmeti ifa etmeyi, taahhüt ettiği abonelikler” şeklinde tanımlanan taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresine ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır. Dolayısıyla, taahhütlü abonelikler 6 aylık bir süre için düzenlenebileceği gibi 36 aylık bir süre için de düzenlenebilir.
Tamer Görern
Cevap :Abonelik sözleşmesinde, sözleşmede yer alması zorunlu bilgilerden bir veya birkaçının bulunmaması sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu durumda, satıcı veya sağlayıcı malın teslimini veya hizmetin ifasını durduramaz. Sözleşmedeki eksiklik, sözleşmeyi düzenleyen tarafından tüketiciden ilave bir ödemede bulunmasını istemeksizin derhal giderilmelidir. Aksi takdirde, tüketici cezai şart, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir ödemede bulunmaksızın sözleşmeyi feshedebilir.
Ceren Ayşe Kozal
Cevap :Sn.Kozal; Ne yazık ki, hukuk sistemi böyle, güçlüden yana çalışıyor. Tüketici örgütleri olarak yeterli güce sahip değiliz. Kamuoyu oluşturmada güçlüklerimiz var. Sandık önünüze konulduğunda tüketiciden yana politikalar yapacak yöneticileri seçiniz. Gelelim sorununuza. İcra takibi başlatıldığında, talep kısmına asıl alacak yazılır, feri (asıl alacağa bağlı diğer alacaklar) alacaklar yazılmaz. Siz icra dairesine ödeme yapmak için gittiğinizde, dosyanızdaki toplam borcunuzu sorup, toplam borç üzerinden ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer avukat ile görüşüp, yazılı belgeye dayalı bir taksitlendirme işlemi yapıldıysa, icra tebligatının alındığı günden itibaren 7 gün içerisinde icra dairesine gidip borca itiraz etmeliydiniz. Daha sonra avukata yazılı belge doğrultusunda ödemeleri yapıp, borcu yoktur yazısı almalıydınız. TükoDer olarak, tüm yurttaşlarımızın bilinçli tüketici olmasını ve mağduriyet yaşamadan önce haklarını bilip ona göre davranmasını arzu etmekteyiz. TükoDer'e üye olun, gücümüze güç katın...
Metehan demir
Cevap :Sayın Demir; Ayıplı Hizmet nedeniyle, hizmet alamadığınız döneme ait ödediğiniz bedelleri gösteren belgeleriniz ile birlikte ikametinizin bağlı bulunduğu kaymakamlık bünyesindeki tüketici hakem heyetine başvuru yapmak suretiyle, geri alabilme olanağına sahipsiniz. Sözleşmenizde bu tip durumlara yönelik özel bir düzenleme yok ise, sözleşmeyi tek taraflı fesih edebilir ve fesih nedeniyle yansıtılacak cayma bedelinin ikinci bir başvuru ile iptalini isteyebilir ya da ödersiniz, ödedikten sonra geri iadesini talep edebilirsiniz. İyi günler dileriz. TükoDer daima yanınızda...
Cevap :6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ikincil mevzuatında, satıcı veya sağlayıcılar tarafından talep edilen açma-kapama bedellerine ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Diğer taraftan, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 16/4 maddesine göre, fiilen elektriği kesilmeyen tüketiciden kesme-bağlama bedeli talep edilmez. Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 45 inci maddesi kapsamında; doğal gazı kesilen müşteriden, sayaç açma kapama bedeli alınır. Bu bedel sadece sayaç kaparken uygulanmakta olup, sayacı kapanan müşterilerin sayacı açılırken tekrar bedel alınmaz. Usulsüz doğal gaz kullanımının tespit edilmesi durumunda, sayaç açma kapama bedeli % 300 zamlı olarak uygulanır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından çıkarılan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinin 17/3 maddesinde; “İşletmeci tarafından, abonenin faturasını ödememesi nedeni ile hizmetin kısıtlanması/durdurulması ve hattın tekrar hizmete açılması durumunda, bir takvim yılındaki ilk açma-kapama işlemi için aboneye herhangi bir ad altında ücret yansıtılamaz.” hükmü yer almaktadır. Su ve kanalizasyon hizmetlerine ilişkin faturaların zamanında ödenmemesinden dolayı hizmeti kesilen tüketiciler de, yeniden hizmetin verilmesi karşılığında “açma-kapama” bedeli ödemektedirler. Sonuç olarak, ilgili mevzuat uyarınca, elektrik, su ve doğal gaz faturalarını zamanında ödememesinden dolayı hizmeti kesilen tüketicilerden, yeniden hizmetin verilmesi karşılığında “açma-kapama” bedeli alınmaktadır.
Sevda Gören
Cevap :Evet, tüketicilere su kesintisi hakkında bilgilendirme yapılması zorunludur. Satıcı veya sağlayıcı, bir plan çerçevesinde yapılması öngörülen bakım, kontrol, onarım ve benzeri sebeplerle mal veya hizmet sunumunu durduracak olması halinde, bu durumun başlangıç ve bitiş tarihini en az kırk sekiz saat öncesinden tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ya da basın yayın ve benzeri yollar ile bildirmekle yükümlüdür.
Ferda Gören
Cevap :Evet, taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, sağlayıcı firma yalnızca tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamını talep edebilir. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur. Hesaplanma yöntemi bir örnekle açıklanacak olursa; Tüketicinin mobil haberleşme hizmetini, 24 aylık taahhüt vermesi karşılığında 10 TL indirimle aylık 50 TL tutarındaki bir tarife kapsamında aldığını varsayalım. Taahhüdünün 3. ayında aboneliğini sonlandırması durumunda tüketicinin ödeyeceği bedel, 3X10 TL olmak üzere toplam 30 TL olmaktadır. Ancak, tüketici taahhüdünün 21. ayında aboneliğini sonlandırırsa; 21X10 TL=210 TL, tahakkuk etmemiş son 3 aylık faturasından yüksek olacağından tüketici lehine olan 3X50 TL olmak üzere toplam 150 TL tutarındaki fatura bedeli tüketiciden talep edilebilecektir.
Gürkan Kavasoğlu
Cevap :Evet, GSM operatörünün de sorumluluğu bulunmaktadır. Sözleşmeye aykırılıktan, sözleşme tarafı olarak öncelikle satıcının sorumlu olması esastır. Ancak, tüketici satıcının ortadan kaybolduğu durumlar da dahil olmak üzere, ayıpsız misli ile değiştirme veya ücretsiz onarım haklarını üreticiye veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. GSM operatörleri tarafından cihaz temini içeren taahhütlü abonelik sözleşmeleri çerçevesinde taksitle satılan ürünler kapsamında 6502 sayılı Kanun açısından “satıcı” sıfatı ile sorumlu olduğu değerlendirildiğinden tüketiciler Kanunda yer alan “seçimlik hakları” GSM operatörlerine karşı kullanabilecektir. Ayrıca, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18. maddesi uyarınca, verilen hizmetle birlikte bir malın mülkiyetinin veya kullanım hakkının devredildiği abonelik sözleşmelerinde hizmet sağlayıcısı da malın ayıbından sorumludur.
Abdullah Bolulu
Cevap :Abonelik sözleşmelerinde faturanın zamanında ödenmemesi durumunda uygulanacak gecikme zammı oranı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranını aşamaz.
Cevap :Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 25 inci maddesi uyarınca, görevli tedarik şirketleri, kullanım yerinin değişmesi ve/veya perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, tüketicinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak, borcuna mahsup etmek üzere “güvence bedeli” talep etmektedir. Diğer taraftan, ön ödemeli sayaç tesis eden tüketicilerden güvence bedeli alınmamaktadır. Anılan Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre, perakende satış sözleşmesinin feshi veya sona ermesi veya eski sayacın ön ödemeli sayaçla değiştirilmesi durumunda güvence bedeli iade edilmektedir. Ayrıca, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesine göre, güvence bedeli, dağıtım şirketi tarafından alacaklarını garanti altına almak amacıyla, “abonelik sözleşmesi” kapsamında sadece “mekanik sayaçla” doğal gazı fiilen kullanan gerçek veya tüzel kişiden bir defaya mahsus olmak üzere alınan bir bedeldir. Bu bağlamda ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmamaktadır. Abonelik sözleşmesinin sona ermesi veya müşterinin muvafakati ile mekanik sayacın ön ödemeli sayaç ile değiştirilmesi ve abonenin dağıtım şirketine olan tüm borçlarının ödenmiş olması şartlarının gerçekleşmesi durumlarında, güvence bedeli TÜFE farkıyla güncellenerek abonelere iade edilmektedir. Diğer taraftan, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 25/3 maddesinde de bu husus; “Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beş gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan tutarın geri kalan kısmını ve varsa tüketiciden güvence, depozito veya teminat adı altında alınan ücretlerin güncel tutarlarını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür.” şeklinde düzenlenmiştir.
Ahmet Akkoyunlu
Cevap :Hayır, herhangi bir bedel ödemeden taahhütlü aboneliğinizi sonlandırabilirsiniz. Taahhütlü aboneliklerde, tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkânsız olması durumunda, tüketici herhangi bir bedel ödemeksizin taahhütlü aboneliğini feshedebilir.
Emin Tamer Gören
Cevap :GSM operatörleri, kurguladığı ve düzenlediği kampanyalar kapsamındaki cihazları “sözleşme” yapmak suretiyle yetkilendirdiği distribütörler veya ithalatçılar aracılığıyla temin etmektedir. Söz konusu cihazların abonelerine satışını ise kendi bayileri vasıtasıyla gerçekleştirmektedir. Cihaz kampanyalarının organizasyon, kurgu ve planlaması ile bunların ilan ve reklamı tamamen GSM operatörleri tarafından yapılmaktadır. Tüketiciler, GSM operatörlerinin verdiği reklamlardan etkilenerek içeriği yine operatörler tarafından hazırlanan ve bayilerin hiçbir etkisinin olmadığı taahhütnamelere imza atmaktadır. Bu taahhütnamelere istinaden tüketiciler cihaz bedellerini GSM operatörüne taksitler halinde ödemektedir. Tahsilat dönemindeki süreç tamamen GSM operatörünün kontrolünde olup, taksit vadesi, yasal takip ve faiz uygulamaları gibi hususlar GSM operatörü tarafından tek başına yönetilmektedir. Tüm bu süreci yöneten GSM operatörlerinin cihaz kampanyaları çerçevesinde taksitle satılan ürünler kapsamında 6502 sayılı Kanun açısından “satıcı” sıfatı ile sorumlu olduğu değerlendirilmektedir.
Hesap Bilgileri Banka Adı : T.HALK BANKASI Hesap Adı : TUKODER Tüketiciyi Koruma Derneği IBAN : TR68 0001 2009 7340 0016 0000 19